Euphonium / Bariton

De euphonium en bariton zijn een koperen blaasinstrumenten. Ze lijken erg op elkaar: de bariton is was slanker en kleiner gebouwd en hij klinkt wat helderder dan het euphonium. Ze bestaan uit buizen die zijn opgerold: helemaal uitgerold zijn ze ca. 2,75 meter lang. Wat hieronder staat over de euphonium geldt op enkele uitzonderingen na ook voor bariton.
Het euphonium wordt bespeeld in allerlei orkesten zoals harmonie- en fanfareorkesten en brassbands, maar ook in het symfonieorkest komt soms een euphonium voor. Daarnaast is er veel solorepertoire voor het euphonium. Veel componisten hebben zich laten inspireren door de warme, ronde klank van het euphonium. De muzikale mogelijkheden op deze instrumenten zijn erg divers.

Voor wie
Euphoniumles is zowel voor beginnende als gevorderde leerlingen. Iedereen is welkom om de trompet te leren bespelen, weer op te pakken of zich verder te ontwikkelen. Ook leerlingen die van een ander instrument willen overstappen zijn welkom.
Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met euphonium spelen. Kleinere leerlingen beginnen dan bij voorkeur op (de kleinere) bariton en kunnen later overstappen naar euphonium. Wel is het aan te raden pas te beginnen met euphoniumspelen nadat de voortanden gewisseld zijn. Ook op latere leeftijd kun je nog prima beginnen met het leren bespelen van de euphonium. Het dragen van een blokjesbeugel hoeft in principe geen probleem te zijn.

Euphonium- en baritonlessen geeft Jan in principe alleen in de A- en B-fase (volgens niveau-aanduiding van de landelijke raamleerplannen) van de opleiding.