Trompet - Cornet - Bugel

De trompet is een koperen blaasinstrument. Hij bestaat uit een buis die is opgerold: uitgerold is hij bijna 1,5 meter lang! De cornet en de bugel zijn beide instrumenten die veel gemeen hebben met de trompet. De cornet is een kleinere, slankere versie van de trompet en wat beweeglijker; de bugel valt op door zijn warme, zachtere klankkleur. Wat hieronder staat over de trompet geldt op enkele uitzonderingen na ook voor cornet en bugel.
De trompet wordt bespeeld in allerlei orkesten zoals symfonie-, harmonie- en fanfareorkesten en brassbands. De trompet is bij uitstek geschikt om ook lichte muziek te spelen zoals in jazz-, pop- en big bands. Ook in kleinere kamermuziekensembles is vaak een trompet te vinden. Daarnaast is er veel solorepertoire voor de trompet.
Veel componisten hebben zich laten inspireren door de krachtige, stralende klank van de trompet. De mogelijkheden van de trompet zijn erg divers.

Voor wie
Trompetles is zowel voor beginnende als gevorderde leerlingen. Iedereen is welkom om de trompet te leren bespelen, weer op te pakken of zich verder te ontwikkelen. Ook leerlingen die van een ander instrument willen overstappen zijn welkom.
Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met trompet spelen. Wel is het aan te raden pas te beginnen met trompetspelen nadat de voortanden gewisseld zijn. Ook op latere leeftijd kun je nog prima beginnen met het leren bespelen van de trompet. Het dragen van een blokjesbeugel hoeft in principe geen probleem te zijn.

Trompet-, cornet- en bugellessen geeft Jan in principe alleen in de A- en B-fase (volgens niveau-aanduiding van de landelijke raamleerplannen) van de opleiding.